Küçükyayla Köyü Tarihi

 

Küçükyayla Köyü Tarihi

Küçükyayla Tarihi – Daha önce Rum Köyü olan köyün ilk adı Ayana dır. Küçükyayla köyü ilk olarak şu an bulunduğu mevkiden 2 km güneye kurulmuştur. Kurulduğu bu alan şu anda tarlalık ve Ormanlık olup halen eski harabeler alanda bulunmaktadır.

Eski dönemlerde Rumların bu bölgede çıkan salgın bir hastalıktan dolayı 1840-1845 yılları arasında köyü şu anki bölgesine taşımıştır.Uzun yıllar burada kalan Rumlar 1900 den sonra buradan ayrılıp başka yerlere göç etmeye başlamıştır.

O dönemde Boş kalan köye ilk olarak Balkan harbinden sonra 1913 yıllarında 50 hane Selanik Türkleri yerleşmiştir.Bu yerleşimden sonra Rumlar köye tekrardan dönmüşler ve köyde Rum Türk anlaşmazlıkları yaşanmıştır. 1928 – 1930 yıllarında Drama Türklerininde köye gelmesi ile hane sayısı çoğalmıştır.

Cumhuriyet idaresi ilan edildikten sonra tüm Ülkede olduğu gibi köyün adı Küçükyayla olarak değiştirilmiştir. Bir tepe üzerine kurulan köy ismi üzerine gerçekten bir yayla köyüdür. 1965 sayımlarında Köyde 206 hane, 604 erkek, 566 kadın olmak üzere 1170 kişi sayılmıştır.Köyün nüfusu 2011 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre 453 olup, köyün ilçe merkezine uzaklığı 9 km. il merkezine uzaklığı ise 65 km.’dir.

Coğrafi Konum

Kırklareli İli Vize İlçesine bağlı olan Küçükyayla Köyü, Vize ilçesinin kuzeyinde yer almaktadır. Köy Istırancaların eteklerinde bir tepe üzerinde konuşlanmıştır. İsmi üzerine tam bir Yayla havası vardır.

Köyü uzaktan bakıldığında camisi ve okulu ile iki katlı binaları ile şirin bir Rumeli Köyü örneğine uymaktadır. Rumlar zamanından itibaren süre gelen iki katlı ev yapma geleneğinin nedeni köy zeminindeki toprak kalınlığının Çakoz olmasından çok derin temeller atılamamaktadır.

Bundan dolayı taş tabakası ile temel vazifesini gören taşlar arasında içerilere sular sızdığından genellikle evlerin en alt kısımları ahır olarak kullanılmaktadır.Köyümüzün Kuzey bölümünde göletimiz mevcut olup içerisinde değişik cinslerde 10 bine yakın balık mevcuttur.